GasztroLabor

Így készül a quesadilla, avagy a mexikóiak kedvenc melegszendvicse!

Ha van időm, szerencsém és egyéb lehetőségeim is engedik akkor nagyon szeretek utazni. Viszont ha utazok, akkor igyekszem kipróbálni az adott hely jellegzetes gasztronómiai különlegességeit is. Így általában nem riadok vissza egy utcai árus “kétesnek” tűnő finomságától, de egy kikötőben, a piacon vagy épp egy sikátor kis büféjében elfogyasztott ínyencség számomra mindig visszaadja az adott város/ország hangulatát. Sajnos Mexikóba még nem volt szerencsém eljutni – ami késik nem múlik 🙂 – viszont hatalmas rajongója és csodálója vagyok a konyhájuknak ezért most egy igazi ottani utcai (streetfood) finomságot készítettem nektek! Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

 

További receptekért, ötletekért, kövessétek a blogot Facebookon is!

Kapcsolat, együttműködés: gasztrolabor@outlook.com

 

 Quesadilla sütőben sütve, avokádókrémmel, salsa szósszal, babpürével és sajttal tálalva

 

DSC_0062

 

Hozzávalók

1 csomag tortilla (kb. 8 db)

kb. 70-80 dkg darált hús (én marhát használtam)

kb. 150g rizs

1 konzerv bab

1 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 db paradicsom

egy kevés kukorica

fűszerek (só, bors, fehér bors, zöld koriander)

egy kevés chili paprika (ízlés szerint)

 

Elkészítés

Egy serpenyőben a hagymát megpirítjátok, majd hozzáadjátok a paradicsomot és a húst. Az egészet jól megforgatjátok, ameddig a húsnak is szép színe nem lesz. Ezután a már elkészült rizst és a babot is hozzáöntitek, majd megfűszerezitek. Ha ezzel is megvagytok még kb. 15 percet közepes lángon hagyjátok főni. Ezzel el is készült a quesadilla-hoz való tölteléketek, így nyugodtan hozzáláthattok a különböző mártogatósok és szószok elkészítéséhez! 🙂

Tipp: A tortillákat négybe hajtsátok és így rakjátok be a sütőbe, mivel így kétszer annyi töltelék fér bele mindegyikbe! 🙂

 

DSC_0041

 

A tökéletes avokádókrém

 

Hozzávalók

2 db avokádó

1 fél chili paprika

1 db nagy paradicsom

színes bors

só ízlés szerint

1 csapott kávéskanál cukor

1 fél citrom/lime leve

zöld koriander (elhagyható)

1,5 dl natúr joghurt

 

Elkészítés

Elsőként jöjjön egy korábbi receptben leírtak szerint az avokádókrém, ami egyik mexikói kaja mellől sem hiányozhat (kivéve persze talán a chilis babot). Miután megpucoltátok az avokádókat, minden hozzávalót beledobtok a turmixba, és addig turmixoljátok, ameddig egy nagyon kellemes ízű, és homogén krémet nem kaptok. Kihagyhatatlan! 🙂

 

DSC_0058

 

Házi salsa szósz

 

Hozzávalók

1 kis fej vöröshagyma

4 db paradicsom

1 db lime/citrom leve

zöld koriander, és bazsalikom (szárítottal is helyettesíthető)

csípős paprika (ízlés szerint)

cukor (ha nagyon nyers az íze a hagyma és paradicsom miatt)

só, színes bors

 

Elkészítés

Hasonlóan az avokádókrémhez, rendkívül egyszerű. Teljesen megegyezik a fentebb leírtakkal, annyi különbséggel, hogy itt nem érdemes nagyon pürésíteni, hanem kicsit darabosra hagyjátok mert akkor sokkal kellemesebb lesz az íze. Közben érdemes kóstolni, és csípősséget, vagy az egyéb ízeket változtatni, ahogyan szeretnétek.

 

DSC_0051

 

Babpüré

 

 Hozzávalók

2 konzerv bab (fehér ajánlott)

1 kis fej vöröshagyma  (felaprítva)

1 fél citrom leve

fűszerek (só, bors)

 

Elkészítés

A babról öntsétek le a levét, majd egy botmixerrel készítsetek belőle pürét. Ha megvagytok akkor egy kevés olajon pirítsátok meg a hagymát majd adjátok hozzá a pürésített babot. Fűszerezzétek bőven borssal, és némi sóval. Ha láthatón felmelegedett akkor facsarjátok hozzá a citrom a levét, jól keverjétek össze és már készen is vagytok!

 

DSC_0070

 

Az elkészült mártogatósokkal együtt egy isteni finomságot fogtok kapni. Egy kis joghurt, és sajt még elfér a tetején. Na, és persze ehhez egy jó sör kihagyhatatlan! 😉

 

DSC_0054

 

Jó étvágyat mindenkinek! 🙂

Elkészítési idő: kb. 45-60 perc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!