Kicsit régebben jelentkeztem utoljára bejegyzéssel, ezért úgy gondoltam, hogy “visszatérésem” egy olyan recepttel ünneplem, amitől szem nem marad szárazon. Persze ezt főleg a hagymapucolás miatt gondolom így! 🙂 Szóval, ha egy kicsit is rajongsz a szaftos, kiadós, amerikai típusú “faljuk fel a világot” kajákért, amit ráadásul minden elemében házilag te magad készíthetsz el, akkor nincs más hátra, mint előre! 🙂 Jöjjenek a részletek!
További receptekért, ötletekért, kövessétek a blogot Facebookon is!
Kapcsolat, együttműködés: gasztrolabor@outlook.com
Sertésborda házi BBQ szószban, babpürével és burgonya chipsszel
Hozzávalók
A bordához:
kb. 1 kg sertésborda
1 fej vöröshagyma (félbe vágva)
fűszerek (bors, fehérbors, zsálya, rozmaring)
némi zsiradék
Elkészítés
A bordákat, jól megfűszerezitek a fentebbi fűszerekkel, majd egy kevés zsírban, fedő alatt hagymával (főleg az íz miatt) megsütitek. Ha már kellően megpuhult és átsült, akkor félre húzhatjátok a tűzhelyről. és nekiállhattok a házi BBQ szósznak.
Házi kólás BBQ szósz
Hozzávalók
egy kis fej vöröshagyma
3-4 db babérlevél
kb. 5 dl kóla (normál)
néhány csipet őrölt fekete bors
egy kevés chili pehely vagy chili paprika (ízlés szerint)
kb. 2 dl ketchup
kb. 20-30 ml Worchester-szósz
Elkészítés
A vöröshagymát egy kevés olajon megpirítjátok, ameddig átlátszóvá nem kezd válni. Ha megvagytok mehet hozzá a kóla és a babérlevél. Addig “főzitek” ameddig kb. 3 deci nem lesz a mennyisége. Ha ezzel készen vagytok, akkor mehet hozzá a ketchup, a Worchester-szósz, valamint egy kevés bors, és ízlés szerint a chili pehely. Még egyszer jól forrjon fel, és kb. még 10-15 percig főzzétek. Ha megvagytok akkor szűrjétek le (egy normál tésztaszűrő is tökéletes erre) és már készen is van a hamisítatlan barbecue szósz, amiben mindjárt jól meg is süthetitek a bordát!
Fontos: Ha kész a szósz akkor, egy külön serpenyőbe rakjátok bele a bordával együtt, és magas fokozaton addig forgassátok a húst ameddig a fentebbi képen látható módon egy szép kéreg nem lesz rajta. Így lesz az igazi finom, füstös, kólás hamisítatlan barbecue íz!
Babpüré
Hozzávalók
2 konzerv bab (fehér ajánlott)
1 kis fej vöröshagyma (felaprítva)
1 fél citrom leve
fűszerek (só, bors)
Elkészítés
A babról öntsétek le a levét, majd egy botmixerrel készítsetek belőle pürét. Ha megvagytok akkor egy kevés olajon pirítsátok meg a hagymát majd adjátok hozzá a pürésített babot. Fűszerezzétek bőven borssal, és némi sóval. Ha láthatón felmelegedett akkor facsarjátok hozzá a citrom a levét, jól keverjétek össze és már készen is vagytok!
Burgonyachips házilag készítve
Hozzávalók
kb. 4-5 nagyobb szem burgonya
étolaj
fűszerek (só, színes bors)
Elkészítés
A krumplikat pucolás után lehelet vékony szeletekre vágjátok. Ehhez nekem a hámozó volt a segítségemre, de bármi jó amivel képesek vagytok papírvékonyra szelni a burgonyát. 🙂 Ha megvan mehet bele az olajba kb. közepes fokozaton. Figyeljetek mert nagyon könnyen megégnek, úgyhogy folyamatos felügyelet mellett kell csinálni, és ha a széle barnul akkor már általában tökéletesen ropogós. Ha kész akkor egy kevés fűszert adjatok hozzá, jól összerázzátok és mehet is a borda mellé a tányérra.
Tipp: Nem csak köretnek, de egy szimpla ropogtatni valónak is tökéletes egy filmnézős estére.
Ha mindennel készen vagytok akkor nincs is más dolgotok, mint élvezni a fenséges ízeket, mert ez a kaja biztos, hogy betalál. Mellé azért még dobjatok be valami finom italt is! 😉
Jó étvágyat! 🙂
Elkészítési idő: kb. 60-70 perc
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: