GasztroLabor

Egy igazi tökös kaja, amit te sem hagyhatsz ki!

Gyerekként mindig kicsit idegenkedve néztem a sütőtökre. Nem  tudtam eldönteni, hogy mi az a nagyon fura valami, ami sárga, barnára meg van égve széle, sőt az emberek ráadásul meg is eszik… Nem hittem volna, hogy valaha meg fogom kóstolni, de aztán legyőztem a félelmeimet és rájöttem, hogy nem véletlenül ették ezt a “fura” kaját a felnőttek. Szóval, ha kedvelitek a télies ételek, és ízek – szerintem – egyik főszereplőjét, akkor ez a recept nektek lett kitalálva. Ha pedig még csak most ismerkedtek vele akkor azonnal irány a piac, és készítsétek el, mert tutira rá fogtok kattanni! 🙂

 

További receptekért, ötletekért, kövessétek a blogot Facebookon is!

Kapcsolat, együttműködés: gasztrolabor@outlook.com

 

Gombás, lilahagymás, juhtúrós tejszínes krémmel töltött sütőtök

 

DSC_0506

Hozzávalók

kb. 3-4 db kisebb sütőtök (vagy nagyobb darabok, de kisebbre vágva)

 

A töltelékhez

1 fej lilahagyma

2-3 fej gomba (apróra vágva)

kb. 25 dkg juhtúró

kb. 10 dkg tehéntúró

kb. 50 g vaj

kb. 100 ml főzőtejszín

1 csokor friss petrezselyem

fűszerek (só, bors, fehérbors, szerecsendió)

 

Elkészítés

A sütőtököket a képen látható módon kifaragjátok. Ha megvagytok akkor hozzáfoghattok a töltelékhez. Egy kevés vajon megdinsztelitek a lilahagymát, majd, hozzáadjátok az apróra vágott gombát. Amit sikerült kiszedni a tökökből, azt szintén vágjátok apróra és adjátok hozzá a megpirult gombához és hagymához (kivéve a magház részét). Sózzátok, és borsozzátok, majd mehet hozzá a túró. Amikor a túró szinte teljesen felolvad, öntsétek hozzá a tejszínt, és jól forraljátok össze. Ezután dobjatok hozzá még egy kevés szerecsendiót, és az apróra vágott petrezselymet. Addig főzzétek, ameddig el nem kezd összeállni. Ha ez megtörténik akkor lesz kész a töltelék.

DSC_0489

DSC_0498

 

Tipp: Mielőtt kivájnátok a tököt érdemes kb. 10 percre betenni a sütőbe, hogy egy kicsit felpuhuljon, így megkímélitek magatokat attól, hogy a plafonról is sütőtököt kelljen vakarnotok! 🙂

 

Ezután megtöltitek a tököket, és mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20-25 percre, vagy ameddig el nem kezd barnulni a tök széle. Ha megvan akkor a képen látható módon tudjátok tálalni. Egy kevés rizst készítettem hozzá, de köret nélkül is kiváló! 🙂

DSC_0512DSC_0520

 

Elkészítési idő: 30-40 perc

 

Jó étvágyat! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!