GasztroLabor

Pizza, könnyen és gyorsan 5 lépésben

A pizza mindig a kedvenceim közé tartozott/tartozik, így várható volt, hogy készíteni fogok előbb-utóbb egy “pizzás” bejegyzést. Nos, mivel az ötlet már megérett a fejemben, ezért úgy döntöttem, hogy megosztom veletek, hogyan lesz gyorsan 5 lépésből finom pizzátok. A pizza tészta egy alap recept, amihez én jelenleg egy bolognai szószt készítettem, de ez rátok van bízva, hogy mivel lepitek meg akár a családot, vagy a barátokat. Jöjjenek a részletek!

1. lépés – Pizza alaptészta

 

Hozzávalók

kb. 50-60 dkg fehér liszt

kb. fél kanálnyi só

kb. 10 ml olíva olaj

fél kanál barna cukor (fehér is lehet)

egy fél lime leve (vagy citrom)

kb. 10 g normál élesztő

kb. 3-4 dl langyos víz

 

Elkészítés

Az élesztőt a vízzel, az olíva olajjal, a cukorral, és lime levével  együtt felfuttatjátok. Ha ez kész kb. 10 percet hagyjátok pihenni. Ezután a liszt közepére, – amit egy munkalapra szépen kiszórtok, és elkeveritek a sóval – folyamatosan beleöntitek az élesztős folyadékot. Egy villával, vagy kanállal keveritek folyamatosan. Miután ez készen van, kézzel jól összedolgozzátok. Arra azért figyeljetek, ha túl nyúlós,  vagy ragadós a tésztátok akkor adjatok még hozzá lisztet. Ha egy viszonylag homogén tésztát kaptatok, akkor egy lisztes tálban letakarva hagyjátok pihenni, kb. 50-60 percet. Ameddig a tészta megkel készítsétek el a bolognai szószt!

2. lépés – Bolognai szósz

 

Hozzávalók

kb. 50 dkg darált hús (bármilyen)

4-5 gerezd fokhagyma

kb. fél liter paradicsom püré/paradicsomlé

2-3 db apróra vágott paradicsom

fűszerek (só, színes bors, egy kevés bazsalikom, néhány csipet majoranna)

egy kevés olívaolaj

20-25 dkg sajt

Elkészítés

Az olajon a lehelet vékonyra vágott fokhagymákat megpirítjátok, ügyelve arra, hogy ne égjenek meg. Ezután hozzáadjátok a darált húst, amit ízlés szerint lehet fűszerezni, sózni, borsozni, és itt érdemes a majorannával jól meghinteni húst, mert nagyon kellemes ízt ad neki. Ha a húsotok már kellőképpen megsült akkor mehet hozzá a paradicsom, és a bazsalikom. Jól főzzétek össze a ragutokat, közben kóstolgassátok, hogy kellőképpen ízes-e. Ha nagyon savanykás lenne, akkor egy kanál cukrot adhattok hozzá. Mikor készen van húzzátok félre a tűzhelyről. Mivel valószínűleg még nem telet el az egy óra, ezért pihenés gyanánt igyatok meg egy pohár bort, 🙂 és melegítsétek elő a sütőt kb 220 fokra. Ha kipihentétek magatokat, akkor jöhet a tészta!

 DSC_0155

3. lépés – Tészta nyújtása

 

Ha rendben megkelt a tésztátok, akkor vegyétek kétfelé. Az egyiket jól dolgozzátok meg, és nyújtsátok ki. Fontos hogy lisztet bőséggel szórjatok a tészta alá, ezzel megelőzve, hogy letapadjon. Figyeljetek a tészta vastagságára is, mert már többször jártam úgy, hogy túl vékony lett a tésztám. Ez persze az ízét nem befolyásolja, de a nappali szőnyegen nem mindig mutat jól. 🙂 Ha megvagytok, ugorhatunk a következő lépésre.

DSC_0151

4. lépés – A szósz találkozása a tésztával

 

Ha találtatok egy elég nagy edényt,tepsit stb. amiben ki tudjátok sütni az nagyszerű, viszont ha nem, akkor javaslom a sütőben lévő rácsot sütőpapírral lefedve, mert ez nekem eddig mindig bevált. A tésztát ráhelyezitek óvatosan, a szépen egységesen eloszlatjátok rajta a bolognai szószt. Ha készen van reszeljetek rá sajtot, meg dobjatok rá néhány bazsalikom levelet is pluszban.

DSC_0176

5. lépés – Kész a pizza!

 

A pizzátok kész, már csak kb. 15 perc kell neki a sütőben, és már tálalhatjátok is a fejedelmi lakomát az éhes vendégeknek!

DSC_0167

 

 

Jó étvágyat! 🙂

Elkészítési idő: kb. 60-75 perc

További receptekért, ötletekért, kövessétek a blogot Facebookon is!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!