Mivel jönnek az ünnepek, és mindenkinél beindul a “nagyüzemi” vendéglátás, érdemes lehet néhány vendégváró finomságot kitalálni, amivel könnyen lenyűgözhetjük vendégeinket, már rögtön az érkezéskor. Ugye ismerős az érzés, amikor a vendégek küszöbön toporognak, hogy “mikor lesz már kaja?” Nos, a következő recept ezeknek a pillanatoknak az áthidalásában nyújt nektek némi kis segítséget. Jöjjenek a részletek!
Alma és körte vegyes sajtszósszal töltve, céklakrémmel, és bazsalikomos olajjal sütött kenyérfalatkákkal tálalva
Hozzávalók
20 dkg kecskesajt (bármire cserélhető)
20 dkg trappista sajt (füstölt, vagy kézműves ajánlott)
4-5 db alma
3-4 db körte
2-3 db bagett
néhány levél bazsalikom
egy kevés olívaolaj
egy fél citrom leve
egy kevés dió (elhagyható)
fűszerek (só, bors, színes bors)
Elkészítés
Az almákat és a körtéket félbevágjátok, és a magházakat is kivágjátok. Ha megvan, mehet a forrásban lévő vízbe, de szigorúan csak addig, amíg a víz újra forrni nem kezd. Amint elkezd forrni vegyétek ki, öntsétek le róla a forró vizet, és jéghideg vizet engedjetek rá. Ha ezzel megvagytok, tegyétek a tepsibe. Töltsétek bele a sajtot a gyümölcsökbe (2-4 vékony szelet darabonként, egy kis fűszerrel) utána mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe. Miután megolvadt a sajt – 15 perc nagyjából elég erre -,kiveszitek és ez a fele az ételeteknek már készen is van. Dióval díszíthetitek, de ez akár el is hagyható.
Bazsalikomos olaj
Néhány bazsalikomlevelet egy kevés olívaolajjal összeturmixoltok, és meglocsoljátok vele a karikákra vágott bagettet, ahogyan a képen is látjátok. Ha ez kész kb. 10-15 percre mehet a sütőbe, de akár együtt is berakhatjátok a gyümölcsökkel, így jelentős időt spórolhattok meg.
Céklakrém
Hozzávalók
2-3 db közepes cékla
1-2 kanál joghurt
fűszerek (só, bors)
kb. 1/4 citrom leve
Elkészítés
A céklákat megfőzitek, majd felvágjátok, és turmixoljátok. Ha megvan, hozzádobjátok a fűszereket ízléseteknek megfelelően, valamint a joghurtot és a citromlevet. Még egyszer összekeveritek, és már készen is vagytok. 🙂 Nagyon finom, és kellemes kísérője lesz a sajttal töltött gyümölcsöknek.
Elkészítési idő kb. 20-25 perc
További receptekért, ötletekért, kövessétek a blogot Facebookon is!
Jó étvágyat! 🙂
Kommentek