GasztroLabor

Istenien krémes rizottó, mindössze 5 hozzávalóból!

Mivel korábban a hogyan főzzünk 5 hozzávalóból című bejegyzést, nagyon kedveltétek, ezért mutatok egy következő variációt a témában. Kb. 40 perc alatt fejedelmi lakomát varázsolhattok az asztalra, és túlságosan sokat nem is kell törni rajta a fejeteket. Lássuk a részleteket!

Csirkés, körtés, fehérboros rizottó zöld fűszerekkel tálalva

 

5

Hozzávalók

kb. 50 dkg csirkemell

kb. 40 dkg rizs

1-2 dl fehér bor

2 db körte (puhább)

1-3 szelet póréhagyma

1 fej közepes vöröshagyma

fűszerek (só, bors, színes bors)

10 dkg vaj

olaj

friss bazsalikom (ízlés szerint)

Rizottó alap

Elkészítés

A rizottónál nagyon fontos az időzítés, valamint, hogy a rizshez adott folyadék mindig pont annyi legyen, amennyi szükséges. Így elkerülhetitek, hogy túlságosan puhára főzzétek, vagy esetleg túlzottan kemény maradjon. A vörös és a póréhagymát is egy kis olajon megpirítjátok, annyira, hogy üveges legyen. Ha készen van, jöhet hozzá a rizs. Miután megforgattátok az olajban hozzá lehet löttyinteni fehérbort. Érdemes az alapotokat egy vastag aljú, és magasabb falú edényben készíteni. Ami fontos, hogy nagyon figyeljetek oda a folyamatos kevergetésre, mert egy pillanat alatt oda tud kapni a rizs. Ha a bort felvette, akkor merőkanalanként mehet hozzá a zöldség alaplé (recept alul). Ha felvette az összes levet, de még mindig kicsit keménynek érzitek, ne riadjatok meg némi plusz folyadéktól, valamint mehet hozzá a vaj, ami rendkívül finom krémes ízt, és állagot fog adni az ételeteknek. Kóstoljátok folyamatosan, – persze folyamatos kevergetés mellett – ameddig el nem éri a ténylegesen kívánt állagát, valamint keménységét.

Bazsalikomos-körtés csirkés “feltét”

 

2

Elkészítés

Olajat hevítetek egy serpenyőben, amihez hozzáadjátok a már korábban felszeletelt húst. Fűszerezitek, és amikor már könnyen bele tudjátok szúrni a villát a húsba, akkor dobhatjátok bele a körtét, és a bazsalikomleveleket. Ehhez még mehetnek fűszerek. Ha úgy látjátok, hogy készen van, akkor öntsétek össze a rizottó alappal, és még egyszer kicsit durrantsatok alá (víz is mehet hozzá, ha kevés lenne), keverjétek jól össze, és már készen is vagytok!

Zöldség alaplé

Hozzávalók (7 dl-hez)

1 db sárgarépa

1 db fehérrépa

egy kevés ételízesítő

néhány szem fekete bors

1-3 babérlevél

Elkészítés

Mivel eredetileg leveskockából terveztem megcsinálni – de az sajnos nem volt itthon – ezért úgy döntöttem, hogy egy egyszerűsített alaplevet készítek a rizottóhoz, ami remélhetőleg nem lesz szentségtörés… 🙂 A fentebbi hozzávalókat belepakoljátok a majdnem forrásban lévő vízbe, és főzitek kb. 15-20 percig. Ezután leszűritek, és készen is van az alaplé, amit bátran használhattok a rizottótokhoz.

DSC_0213

DSC_0216

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Jó étvágyat! 🙂

További receptekért, ötletekért, kövessétek a blogot Facebookon is!

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!