Mivel Márton napja idén szerdára esett, így talán nem hitszegés, ha eltoljuk a finom Márton-napi vacsorát a hétvégére, amikor esetleg mindenkinek több ideje van a főzéssel, és az előkészületekkel foglalkozni. Ezúttal egy olyan receptet hoztam nektek, ami a nélkülözhetetlen szárnyasokat (liba, kacsa) finom zöldségek variációival teszi igazán különlegessé.
Liba és kacsacomb sütve, sült céklával, csicsókakrémmel, és burgonyapürével
Hozzávalók
2 db libacomb
2 db kacsacomb
1-2 szár kakukkfű/comb
1 csipet rozmaring/comb
só, bors (a színeset javaslom, a gazdagabb ízvilág miatt)
Elkészítés
Tepsibe rakjátok a combokat, – ahogy a fenti képen is látszik – majd befeditek alufóliával. Kb. 180 celsius fokra előmelegített sütőben, nagyjából 60-70 percig alufólia alatt sütitek. Ha már szépen megsült, utána levehetitek róla az alufóliát, és piríthatjátok kb. még 20-30 percig. Egy villával érdemes ellenőrizni, hogy mennyire kemény a hús. Az alufólia alatt jól megőrzi a zamatát, és nem szárad ki, így nagyon kellemes lesz az íze, és nem is fog megégni.
Csicsókakrém
Őszintén szólva sokat gondolkodtam, hogy külön bejegyzést szenteljek ennek az ételnek, mivel annyira megdöbbentően finom, és – szerintem – bántóan hiányzik a konyhák nagy részéből. Egy nagyon egyszerű elkészítési módját írom le nektek, ami nagyon pénztárcabarát (nem véletlenül hívták/hívják a szegény ember burgonyájának).
Hozzávalók
50 dkg csicsóka
2 nagy kanál tejföl
1-2 mokkás kanál mustár
fehér bors
só
1 kevés szerecsendió (nagyon jól kiadja a kellemesen mentolos ízét a csicsókának)
Elkészítés
Megpucoljátok a csicsókát, majd felrakjátok főni. Egészen addig, ameddig puha nem lesz. Turmixoljátok, aztán mehet bele a többi hozzávaló, a tejfölt akár el is hagyhatjátok, de a krémessége miatt nagyon jót tesz. Még egyszer turmixoljátok, és már készen is vagytok! 🙂
Sült cékla
A cékla az egyik kedvencem, mivel annyiféle módja van az elkészítésének, és ráadásul még egészséges is. Most nézzük az egyik legegyszerűbbet.
Hozzávalók
néhány darab cékla (amennyi jól esik)
egy csipet só
egy kevés olaj
Elkészítés
A céklákat megpucoljátok, és belerakjátok egy tepsibe (érdemes felvágni, hogy könnyen, és gyorsan átsüljön). Egy csipet sót rászór(hat)tok, aztán mehet a szintén előmelegített (kb. 180 fok) sütőbe. Kb. 15 perc után egy kis olajjal meglocsoljátok majd még 5-10 percig hagyjátok sülni. Majd amikor sötét lila színű, és a villát könnyen bele tudjátok szúrni, akkor elkészült. Nagyon kellemes édeskés íze van, egészen kiválóan fog illeni a sült húsokhoz, valamint a már elkészült csicsókakrémhez.
Burgonyapüré
Az elmaradhatatlan kelléke az ételnek. Nálam akkor nyerő ha kellően krémes, ezért nem szoktam sajnálni belőle a vajat, meg a tejet, de pontosan ez az étel az, amit mindenki úgy készít ahogyan szeretne, így a hozzávalókon kívül nem is írok le mást, mondhatni teljesen szabad kezet kaptok! 🙂
Hozzávalók
50dkg burgonya
3dl tej
1 csomag vaj (100g)
só ízlés szerint
Remélem érdekes, és izgalmas lesz az ízeket ilyen formában kóstolnotok. Igaz kicsit hosszabb az elkészítési idő, de a várt siker nem fog elmaradni!
Elkészítési idő: kb. 70-90 perc
További receptekért, ötletekért nyomjatok egy like-ot a Facebookon!
Jó étvágyat! 🙂