A levesek egy kicsit távol állnak tőlem. Na, persze nem arról van szó, hogy nem szeretem őket… Sőt, imádom a levesek minden változatát, hiszen gyakorlatilag bármikor képes vagyok megenni egy tányérral. Ezért most hoztam nektek egy egyszerű krémlevest, amit feldobtam néhány extrával, hogy tartalomra, és kinézetre is egy kicsit több legyen az átlagnál. Hagymára fel!
Hozzávalók
2 db póréhagyma
1 db burgonya
kb. 1 liter víz
10 dkg bacon
3-4 szelet kenyér
1 db leveskocka
kb. 1 dl fehér bor
kb. 2-3 gerezd fokhagyma összetörve
só, bors, fehér bors ízlés, szerint
citrom, ízlés szerint
egy kevés olaj
elkészítési idő: kb. 30-40 perc
Elkészítés
A feldarabolt póréhagymákat, egy kevés olajon pároljátok kb. 15 percig. Ha készen van, utána jöhet hozzá kb. fél liter víz, meg a kockára vágott burgonya is. Ha a burgonya szépen megpuhult, botmixerrel le kell darálni az egészet. Amikor ezzel is megvagytok, mehet vissza a tűzhelyre. Ha túl sok víz elfőtt, akkor azt érdemes pótolni, utána pedig mehet hozzá a leveskocka, valamint a fűszerek (só, bors) ami elég fontos a karakteres íz miatt. Amint kicsit elkezd rotyogni, már dobhatjátok is bele a fokhagymát, meg a fehérbort. Később ízlés szerint nyugodtan lehet fűszerezni, ki hogyan szereti.
A bacon chips elkészítése nagyon egyszerű. Apró darabokra vágjátok a bacon-t, a zsíros részektől megszabadítva. Utána forró serpenyőben, szinte sötét színűre, és jó ropogósra pirítjátok, utána már lehet is rászórni a leves tetejére.
Ugyanez a helyzet a kenyérkockával, amit érdemes a bacon zsírjában megpirítani – ha nincs elég zsiradék egy kis olajjal kiváltható – ettől nagyon kellemes ízt kap. Megszórhatjátok egy kis sóval, borssal, ahogy szeretnétek. Mikor már kemények a kenyérkockák, hasonlóan a baconhöz mehetnek a levesre, ahogy a képen is látjátok. Részemről egy kis balzsamecet nem hiányozhat a hasonló levesekről, de ezt akár egy kis citrommal, esetleg citromkarikával is helyettesíthetitek.
GasztroLabor a Facebookon is!
Jó étvágyat! 🙂