GasztroLabor

Házi padthai ínyenc módra

Eljött a nagy pillanat, hogy megosszam az első ételt, ami nagyon közel áll a szívemhez. Szerintem mindenkinek érdemes kipróbálnia, hiszen ha valaki soha nem főzött annak is szinte gyerekjáték lesz az elkészítése. Ha már megtette azért, ha pedig még nem, akkor ne várjon tovább, mert garantáltan egy gasztronómiai kirándulás veszi kezdetét, ha megkóstolja ezeket az ízeket. A padthai klasszikus thai street food étel, amit hazájában szinte minden utcasarkon lehet kapni, ahol az árusok az utcán állva wok edénybe dobálják a hozzávalókat, és a szemünk láttára főzik meg ezt a különlegességet. Elkészítésének tényleg csak a képzelet szab határt, mind hozzávalókban, mind pedig ízesítés szempontjából számtalan mennyei variáció létezik. Most egy zöldséges marhahúsos változatot hoztam nektek, ami gluténmentes, és (remélhetőleg) finom!

Padthai, zöldségekkel, marhahússal, és házi padthai szósszal

 

Előkészületek

Minden zöldségünket – ahogy a képen is látszik – tisztítsuk meg, valamint aprítsuk fel. Ezzel a legkellemetlenebb részén túl is vagyunk főzésnek. Fantáziánkra van bízva, hogy mit hozunk ki a nyers alapanyagokból. Vegyünk egy nagy edényt – ha nincs wok nem probléma egy nagyobb serpenyő is megteszi, csak ügyeljünk arra, hogy később a tészta is belekerül, nehogy ez gondot okozzon! A rizstészta nagyon könnyen szétfő ezért figyelni kell, hogy véletlenül se töltsön a kelleténél több időt a forrásban lévő vízben. A hozzávalóknál felhasználásának, ahogy azt említettem is, rengeteg módja van. Néha én is főzés közben változtatok, mert úgy gondolom, hogy lehet még belőle valami pluszt, valami új ízt kihozni. Most nem használtam, de újhagymát, vagy csírát is szoktak mellé tálalni, ezzel feldobva a tányért, és a roppanósságot  is.

 

12202145_10207715887595765_1912523273_n

 

Hozzávalók:

  • 1 fej fehér hagyma (lehet vöröshagyma is)
  • 5-10 szelet póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg hús (lehet marha/csirke/pulyka/sertés/rák, bármi, ami szimpatikus)
  • 2 kisebb, vagy 1 nagyobb kaliforniai paprika
  • 2 db sárgarépa
  • 3-4 levél kínai kel
  • olívaolaj ízlés szerint
  • szójaszósz ízlés szerint
  • 2-3 db tojás – mennyiségtől függ (nem kötelező)
  • 1 csomag rizstészta (lehet normál tészta is kb. 3-5mm vastag ajánlott)
  • 1 marék kesudió vagy mogyoró (nem kötelező, de nagyon kellemes ízt ad)
  • fűszerek (curry, őrölt bors)
  • zöld fűszerek (koriander, citromfű)
  • 1 db lime

Padthai szósz:

  • 0,5 l víz vagy kész húsleves
  • leveskocka 
  • 2 ek szójaszósz
  • 3 ek almaecet
  • bors, chili
  • 1 púpozott ek keményítő
  • 3 ek barna cukor

 

  • kevés olívaolajon megpirítjuk a fehér hagymát, csipetnyi curryvel fűszerezzük, éppen csak, hogy a színét átvegye
  • hozzáadjuk a póréhagymát és egy kicsit pirítjuk
  • jöhet hozzá a hús, fűszerezve citromfűvel és borssal, amikor már ereszt egy kis levet (ha igényli, lehet vizet is adni hozzá)
  • jöhet a sárgarépa, várjuk meg, amíg elkezd puhulni
  • adjuk hozzá a kaliforniai paprikát, pároljuk 1-2 perc közepes lángon, keverjük jól össze (érdemes ügyelni arra, hogy a zöldségek megőrizzék a ropogós állagukat, mert ahogy keverednek az ízek, később nagyon jó elegyet fognak alkotni a többi hozzávalóval)
  • főzzük ki a rizstésztát (max. 3-5 perc) szűrjük le, és löttyintsünk rá egy kis olívaolajat, hogy ne álljon össze
  • keverjük el a zöldséges húst a kifőtt tésztával, vigyázva, hogy össze ne törjük
  • a fokhagymát én ilyenkor szeretem beletenni, így biztosan nem lesz kesernyés a végeredmény, és persze jöhet a kínai kel is, aminek úgyszintén elegendő néhány perc
  • üssük rá a tojásokat, és forgassuk át óvatos mozdulatokkal a serpenyő tartalmát
  • ha van kesudió vagy mogyoró, akkor azt is hozzá lehet adni (én általában külön lepirítom)
  • nagy lángon 4-5 percig süssük folyamatos keverés mellett
  • a padthai szószt néhány perc alatt a fenti hozzávalókból összedobjuk, ügyelve arra, hogy a keményítőtől ne csomósodjon be (én erre a célra egy befőttes üveget használok, amiben összerázom a keményítőt egy evőkanál alaplével)
  • érdemes hozzá lime-ot tálalni, valamint zöld korianderrel és citromfűvel megszórni a tetejét, hogy igazi ízorgiában lehessen részünk.

 

12188576_10207715905156204_780748418_n

 

Jó étvágyat!

 

Gasztrolabor a Facebookon is!

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!