Ki ne tudna felidézni néhány legendás jelenetet amikor a “Család” tagjai leültek, és egy klasszikus olasz vacsora közepette vitatták meg a fontos ügyeket. Nekem a mai napig összefut a nyál a számban amikor Tony Soprano, vagy éppen a Corleone-család hasonló étkezéseit felidézem. Ennek okán felbuzdulva úgy döntöttem, elkészítem én is a magam igazi Szicíliai paradicsomos húsgombócos spagettijét! Jöjjenek a részletek!
További receptekért, ötletekért, kövessétek a blogot Facebookon is!
Kapcsolat, együttműködés: gasztrolabor@outlook.com
Szicíliai paradicsomos spagetti húsgombóccal
Hozzávalók
A szószhoz
3-4 db paradicsom (nagyobb)
2 doboz paradicsompüré (nem sűrített)
1 konzerv hámozott paradicsom
fűszerek ( só, bors,)
kb. fél csokor friss bazsalikom
kb. 4 gerezd fokhagyma (összetörve)
fél fej lilahagyma
1 szál újhagyma
egy kevés olívaolaj
1 csomag tészta
A húsgombóchoz
kb. 1 kg darált hús (hivatalosan fele-fele arányban marha és sertés, de bármit használhattok)
3-4 gerezd fokhagyma (összetörve)
kb. fél csokor bazsalikom (apróra vágva)
kb. 5-6 kiskanál őrölt bors
kb. 5-6 kiskanál majoranna
só, olívaolaj
Elkészítés
A hozzávalókat jól összedolgozzátok a darált hússal. Ha megvan akkor tetszőleges méretű gombócokat formáztok belőle, egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszitek, meglocsoljátok egy kevés olajjal, és bedobjátok a 180 fokos sütőbe. Kb. 15 percet sütitek, ameddig el nem kezd pirulni a teteje a gombócoknak. Ekkor egy lilahagyma, újhagyma, fokhagyma, olívaolaj kombón megpirítjátok őket, majd néhány kanállal adhattok hozzá a tepsiben lévő olajból is. Ha már szépen megpirultak a gombócok (ezek tutira nem esnek szét!) akkor mehet bele a nyers paradicsom, és a bazsalikom fele. Ha már szépen elkezd rotyogni akkor a maradék paradicsom (a püré, és a konzerv) is elfoglalhatja a helyét a fazékban, a maradék bazsalikom, és fűszerek társaságában. Ezután kb. 15 perc kell még a szósznak. Közben kóstolgassátok, és fűszerezzétek, hogy megkapjátok az igazi olasz ízeket! 🙂
Tipp: Ha nagyon erős a paradicsom íze, akkor 1-2 kanál cukorral tudod enyhíteni ezt, és – ha lehet – ezzel még ízletesebbé tudod tenni az ételt!
Miközben rotyog a szószotok, ne feledkezzetek el a tésztáról sem. Olívaolajos-sós vízben főzzetek ki spagetti tésztát, és már tálalhattok is a képen látható módon.
Tipp: Egy kevés parmezánt reszeljetek a tetejére az ízélmény fokozása érdekében.
Javaslom mellé kötelező kelléknek a Keresztapa 1-2-3 című filmet, meg egy kellemes toszkán vörösbort! 😉
Jó étvágyat, és szórakozást! 🙂
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: